Kerbela'da Gizli Kalmış Bir Güzellik: Beynul Haremeyn Türbesi
İslam Peygamberi Hz. Muhammed (sav)’in kızının ve amcasının oğlu Hz.Ali’nin evlatlarından Hz.Hüseyin’in Kerbela şehrinde bulunan türbesi her yıl milyonlarca insanı ağırlıyor.
İslam Peygamberi’nin torunu Hz.Hüseyin ve Emevi Hükümeti’nin hükümdarı 1.Yezid’in ordularının savaşması, Hüseyin ve beraberindeki erkeklerin şehit olması ile sonuçlanan savaşın ardından Hz.Hüseyin’in şehit olduğu yerde yapılan türbenin ismi Beyn’ul Haremeyn’dir.
Arapça’da iki türbe anlamına gelmektedir.İkinci türbe Hüseyin’in kardeşi Abbas Bin Ali’ye aittir.
Daha sonra yapılan ilk mezarlar yine Emevi Hanedanlığı tarafından yıkılıp tahrip edilir.
Birkaç zaman sonra bölge halkı ve Müslümanlar tarafından tekrar tek bir bina üzerine kubbeli şekilde türbesi yapılır.Yine Emeviler tarafından tahrip ve yıkıma uğrayan türbe inatla sevenleri tarafından tekrar yapılmıştır.
Yeni yapılan türbeye birde minare eklenmiştir. Türbenin etrafı çitlerle çevrilip türbenin içine süslemeler yapılmıştır.
İnsanlar enselerindeki Emevi baskısına rağmen bu yapıya karşı ilgilerini kaybetmiyordu. Belki de Peygamberlerinin torununa yapılan bu zalim saldırıya susmuş olmalarının verdiği vicdan azabını bu şekilde hafifletiyorlardı.
Yıllar sonra türbenin kubbesi başka renk yapılmıştır ve büyütme çalışmaları başlamıştır.
İnsanlar enselerindeki Emevi baskısına rağmen bu yapıya karşı ilgilerini kaybetmiyordu. Belki de Peygamberlerinin torununa yapılan bu zalim saldırıya susmuş olmalarının verdiği vicdan azabını bu şekilde hafifletiyorlardı.
Üzerinden pek zaman geçmemesine rağmen şehir gelişmiş, şehrin etrafına surlar eklenmiş ve ilk kez Hz.Hüseyin’in türbesinin karşısına erkek kardeşi Hz.Abbas’ın türbesi yapılmıştır.
Bu fotoğraf 1915-20’li yıllara ait. Solda görünen Hz.Abbas’ın sağdaki ise Hz.Hüseyin’in türbesidir.
Gelelim mimarisine. Türbelerin kubbe, minare ve kapıları saf altındandır. İki türbe birbirine çapraz bir şekilde bakmaktadır. Hz.Hüseyin’in türbesinin iki minaresinin arasından bakıldığında Abbas’ın türbesinin kubbesi gözükmektedir.
Her yıl onlarca anma törenine, Kur’an okuma merasimlerine ev sahipliği yapan türbe yılın her dönemi ihtişamlı ve inanılmaz görüntüleri bizlere sunuyor.
Hz.Hüseyin’in mezarının bulunduğu yer burası. Altın kubbenin altı. Bu bölüme Sahn-ı Şerif denilmektedir. Ziyarete gelenler bu avluda namaz kılarlar, Kur’an okurlar ve ibadet ederler. Hz.Hüseyin’in türbesinin minareleri, kubbesi ve kapısı tamamı altındır.
Gümüş ve altın kaplı olan mezar kısmının bulunduğu bölüme Zerih-i Şerif denilmektedir. Dünya üzerinde Kur’an-ı Kerim’in bütün ayetlerinin üzerinde bulunduğu tek yapı Hz.Hüseyin’in Kerbela’daki mezarıdır.